Fingerplantor

Fingerplantan behöver skydd under de holländska vintrarna, men då har du också en vacker vintergrön växt som blommar blygsamt. Efter blomningen producerar den ibland bär. Växtens blad kan bli upp till 40 centimeter långa och påminner om fingrar. Fingerplantan ska inte placeras i vinden, utan helst på en lugn plats. Med god skötsel är det en växt som du kan ha glädje av i många år.

Höjd: högst 3 meter
När ska du så: våren
Blomningstid: oktober/november
Latinskt namn: Fatsia Japonica
Typ av växt: flerårig
Fingerplantan hamnar ofta i trädgården om den blir för stor för en krukväxt.

2. Klippljung

Stenljung har en ljusröd färg på våren, efter blomningen blir bladen gröna och behåller den färgen under vintern. Blommorna på dessa gröna blommande växter är vita, små och diskreta. Klipphällen har säkert att göra med de vackra bladen.

Höjd: 30 centimeter
När ska du så: våren
Blomningstid: april/maj
Latinskt namn: Pieris
Växtart: ljung
Denna ljung har ömtåliga blad och föredrar en skyddad plats. Det är inte bra att beskära.

3. Eukalyptus

Azura är en eukalyptusart som är tålig och vintergrön. Grön är en något elastisk term i det här fallet eftersom bladen tenderar att bli blå, som det latinska namnet antyder. Blomningen är inte slående, bladen börjar runda och blir långsträckta när de växer.

Höjd: högst 3 meter
När ska du så: Våren
Blomningstid: Våren
Latinskt namn: Eucalyptus Gunnii Azura
Typ av växt: buske
Eukalyptus ger en doft som de flesta tycker är mycket behaglig. Myggor tycker annorlunda och undviker trädgårdar med denna växt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *